Historie

Jachtwerf “De Wijde Blick” sinds 1936

Toen de heer H.M. Ridder in 1936 Jachtwerf “De Wijde Blick” oprichtte, stond de watersportbeleving in de omgeving van Kortenhoef nog in de kinderschoenen. In deze periode is een basis gelegd voor de watersportcultuur in de hele omgeving zoals deze nu is.

H.M Ridder, scheepstimmerman in hart en nieren, concentreerde zich vooral op houtbewerking. De eerste, geheel in eigen bedrijf gemaakte Knight Craft, is gebouwd rond 1957. Toen was deze nog geheel uit hout vervaardigd, maar de ontwikkeling van de Knight Craft serie ging relatief snel en al vlug volgden er velen opdrachten. Voor de douane bijvoorbeeld heeft H.M. Ridder verschillende schepen vervaardigd. De groeiende werfactiviteiten zorgden ervoor dat de bestaande houtenloods te klein werd. Er werd een extra loods aangebouwd en daar konden vanaf dat moment ook scheepsartikelen worden verkocht.

De verkoop van de Knight Craft houten schepen liep langzamerhand terug, waardoor er ook reparaties op andere schepen aangenomen konden worden. In de jaren tachtig trad zoon Sjaak Ridder toe tot de werf om in de voetsporen van zijn vader te treden. Sjaak kreeg het scheepstimmermanvak goed in de vingers, hij begon met het schilderen van schepen, het leggen van teakdekken en deed verbouwingen aan schepen. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak en al gauw waren de houtenloodsen te klein omdat Sjaak grotere ambities heeft. De schepen konden niet groter zijn dan 8,50 meter. In 1987 werd er dan ook een grote productiehal op de werf geplaatst. Hiermee werden grotere bouw- en reparatiewerkzaamheden mogelijk.

In 1990 groeide bij Sjaak de wens luxe schepen te bouwen, er zijn op dat moment al stalen Knight Craft kotters van 8,60 meter en 9,60 meter in de omloop. Dit was de basis voor een modellenreeks tot 13 meter. Al snel volgen er andere en grotere modellen. Na de CE-certificering heeft de Knight Craft serie stormachtige ontwikkelingen ondergaan. De Knight Craft schepen hebben klassieke lijnen die gezien mogen worden.

Met de toenemende populariteit van de Knight Craft schepen groeide ook de werf. In 1992 kwam er een tweede productiehal bij. Op dat moment werd ook de eerste polyester Grommer 800 in productie genomen. Met dit bijzondere scheepje begint de polyesterverwerking bij Jachtwerf “De Wijde Blick”. De Grommer is een uitstekend scheepje voor mensen die lange tochten willen maken op binnenwateren en ook op ruim water willen varen.

Met de ruim 85 jaar jachtbouwervaring kunnen we zeggen dat kwaliteit en waardevastheid hand in hand gaan bij Jachtwerf “De Wijde Blick”.

En er zitten nog genoeg nieuwe ontwikkelingen in de pen om meer geschiedenis te schrijven.

© Jachtwerf “De Wijde Blick” 2009-2024