Grommer 800 omschrijving

OMSCHRIJVING GROMMER 800

Algemeen
De Grommer 800 is geschikt voor mensen die lange tochten willen maken op binnenwateren, maar ook op ruim water willen varen. Door de geringe kruiphoogte, beperkte diepgang, lengte en breedte kun je met de Grommer 800 alle kanten op. Dat vonden de experts van de ANWB veertien jaar geleden ook al. Zie HIER het artikel uit de ANWB gids. Waterkampioen nummer 16 – 1995

Model
Het schip is koersstabiel. De draaicirkel over stuur- en bakboord is ongeveer anderhalve scheepslengte. Op een stuurstoel achter de stuurstand, heb je ondanks het bakdek prima uitzicht tijdens het varen.

Romp van het schip
Het schip ziet er robuust uit. Deze uitstraling is voornamelijk te danken aan de zware kabelaring. De rondspant romp van de Grommer 800 heeft onder water een lange dooskiel. De romp zelf heeft boven water een knik in de zijden, die als verstijving dient en de romp visueel wat langer laat lijken. Alle schotten zijn met glas en hars vastgelijmd in de romp, waardoor het schip een stevige constructie heeft. Het polyester casco wordt op onze eigen werf vervaardigd. De dikte van de romp en kiel onder water is 16 mm., afnemend naar 8 mm. Dit is een massief gespoten laminaat. Het dek bestaat uit een sandwich constructie met schuim als kernmateriaal. Ook de opbouw is van 8 mm. polyester met glas. De romp en het dek zijn aan elkaar gelijmd en de naad is aan de binnenzijden afgelamineerd.

Houtwerk
Bij de Grommer 800 zijn alle hoekjes en gaatjes benut voor bergruimte. Het schip is smaakvol afgetimmerd met teak- of mahoniehout en een licht plafond. Voor de aftimmering gebruiken we massief teakhout en met teak gefineerde multiplex platen. De kuiproosters en afwerklijsten zijn ook van massief teakhout.

Specifieke kenmerken
Een opvallend kenmerk is de kop van het schip, die direct overgaat in het bakdek voor schip. Het acht meter lange schip lijkt eigenlijk veel groter dan het in werkelijkheid is. In de voorpiek kunnen twee volwassenen slapen, een vulstuk maakt er een tweepersoonsbed van. Boven de bedden zijn rondom kastjes en onder de bedden is ook nog bergruimte. Op hetzelfde vloerniveau als de voorpiek heb je aan bakboord een toilet en aan stuurboord de kombuis met een vierpits gasfornuis, wasbakje en koelkast. Als je twee treden naar boven loopt, kom je in de kajuit met de stuurstand en een dinette. Als er gasten overnachten, kun je de ruimte tussen de banken van de dinette opvullen door het tafelblad te laten zakken. Hierdoor ontstaat een tweepersoonsbed. In de kajuit is het uitzicht rondom uitstekend. Door de achterschuifdeur kom je in de ruime kuip waar je gemakkelijk met vier volwassenen kunt zitten. Dankzij de steun in de rug van de hoge kuiprand is het hier goed toeven. De Grommer 800 heeft een zelflozende kuip voor het geval er water in de kuip terecht komt.

Motorruim
Onder de kajuitvloer, op een stevige fundatie, staat de viercilinder Vetus-diesel. Tussen de keerkoppeling en schroefas is standaard een Scatrakoppeling gemonteerd, die eventuele trillingen wegneemt. De schroefaskoker is watergesmeerd. In de motorkamer kan ook een boiler en heteluchtkachel ingebouwd worden. De isolatie van de motorkamer bestaat uit een ontdreuningsplaat in combinatie met schuim. Het geluidsniveau is hierdoor erg laag. De motor levert voldoende vermogen om het schip al bij 2.200 r/min op zijn rompsnelheid van ongeveer 6,5 knopen te brengen. Het schip trekt bij die snelheid geen zware hek- en boeggolven.

Garantie
Het gehele schip (polyester: mits onbeschadigd, motor, inbouw en overige toebehoren) heeft in Nederland een volledige garantie van één jaar.

Nederlands fabrikaat
De complete bouw van het schip, zowel polyester, motorinbouw, teakhoutbetimmering en de totale eindassemblage wordt geheel verzorgd op onze werf in Kortenhoef. Ook kunt u het productieproces, op afspraak, met eigen ogen aanschouwen.

CE-Keur
Sinds Juni 1998 dient elk nieuw gebouwd pleziervaartuig wettelijk te voldoen aan de Europese CE-normen. De Grommer 800 heeft deze tests doorstaan en is in categorie B ingedeeld, dit betekent dat het schip is ontworpen voor de zee bij een mogelijke windkracht tot en met 8 Beaufort en een mogelijke karakteristieke golflengte tot en met 4 m.

VAARIMPRESSIE GROMMER 800
Zie HIER de specificaties van de Grommer 800

© Jachtwerf “De Wijde Blick” 2009-2024